Mikor használható új böngészőablak?

A linkek hatékony használata témakörhöz tartozik a linkek megnyitásának helye. Amikor minden linket új ablakban nyítunk meg, az olyan, mintha teleszemetelnénk valakinek a monitorját rengeteg oldallal. Külön rossz ebben a módszerben, hogy megnehezíti a navigálást, hiszen a második legtöbbször használt gomb (vissza gomb), használhatatlanná válik.

A felhasználó néha észre sem veszi, hogy új ablak nyílt meg, különösen kis monitor esetében, amikor a böngésző a teljes monitort betölti. A probléma kiküszöbölésére érdemes jelzést tenni a link mellé, hogy új ablakban fog megnyílni az oldal. Ellenkező esetben felbosszanthatjuk látogatónkat, és ronthatjuk a felénk történő bizalmát.


Alapvető szabály: minden link a saját ablakban nyíljon meg, kivéve azokat, melyek más honlapra mutatnak. Amennyiben elengedhetetlen az új ablak megnyitása, azt okvetlenül jelezzük a felhasználó felé.

Az állandóság elvéből kiindulva a leghatékonyabb honlapok mindig ugyanúgy működnek. A látogatóknak nem kell azon aggódniuk, mi fog történni, el fognak-e tévedni, mert már előzőleg megtapasztalták a működés elvét (nem csak azon az oldalon ahol járnak, hanem más oldalakon is). Például, egy jól szerkesztett honlapon, amikor a logóra kattintasz, a főoldalra jutsz. Így, ha eltévedsz, ez egy biztos fogódzkodó. Az ilyen támpontok megbízhatóságot sugallnak. Ugyanis minél többször csalja meg őket egy rendszer, annál bizonytalanabbak lesznek, annál inkább hagyják el az oldalt.

A szokatlan design (pl.: bútorkészítésnél a menüket egy alaprajzról lehet kiválasztani) bizonytalanságot okoz. Kerülni kell, hiszen hosszú másodperceket veszít ügyfelünk keresgéléssel, így más honlapján próbál szerencsét.

Tags
Image