A sárga szín

A sárga egy meleg szín. A legközelebb áll a fényhez és a naphoz, őt tölti meg a legtöbb "fény" valamennyi szín közül. A legerősebb szín.

Kifejező hatás

Agyműködést és gondolkodást serkentő, idegműködést élénkítő hatása van, előhozza a belső bölcsességet. Ezekért a tulajdonságaiért az értelem és tudás fogalma társul hozzá. Valószínűleg ezért vált a tisztelet, a személyes bizalom és az optimizmus színévé. A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. Mivel szoros kapcsolatban áll a gondolkozással, a kreativitást is magában hordozza. Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe. Segít a kapcsolatteremtésben és barátságot, érzelmi erőt sugároz. A naphoz való közelsége miatt a születés, az öröm, a könnyedség és a kitárulkozás szimbólumának tekinthető. A feszültségek alól való felszabadulást és a nagyobb boldogság elérését tükrözi. Vigyázni kell viszont a mennyiséggel, ugyanis túl sok belőle irracionális érzéseket, félelmet, érzelmi gyengeséget, depressziót, idegességet kelthet. Más színnel keverve tört sárgát kapunk, mely kifejezhet hamisságot, irigységet, árulást is.

Hatás

A tiszta sárga szín segít leküzdeni a belső fáradtságot, boldogsággal és lelkesedéssel tölti el az embert. Örömérzet kialakításával segíti a fizikai és lelki problémák feldolgozását, enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az idegrendszert. Az emésztőszervek működésének javításával fokozza az étvágyat, ezért a sárga gyakran az ételt jelenti. Pszichés stabilizációt vált ki.

Használat

A sárgát a kellemes, boldog érzések felelevenítésére érdemes használni. Mivel nagyon célravezető szín, így a legfontosabb információk kiemelésére kiválóan használható. Gyakran gyermetegnek tartják, ezért nem ajánlatos használni tekintélyes, drága termékek eladásakor. Megbízhatatlan, spontán szín lévén nem sugároz stabilitást, megbízhatóságot, biztonságot. Mindenképpen megkívánja a sötét hátteret, különben elveszik, például egy fehér háttér előtt. A sárga árnyékolással elveszti a boldogságát és elhanyagolt, borús érzetet kelt. Színerősítő hatása van, így jó háttérnek sötétebb környezetben, és optikailag tágítja, vidámítja a kis tereket.

Mi számolunk a színek jelentőségével! Ismerjük őket, és az Ön szolgálatába állítjuk hatásukat! Vegye fel velünk a kapcsolatot most, vagy nézze meg szolgáltatásainkat, ahol bővebb felvilágosítást kap tevékenységeinkről!

Történelem, kultúra

A buddhizmusban a lemondás, a vágytalanság, az alázatosság, a szerzetesek színe. Kínában a Föld, a középpont színe. Csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott. Később az előkelőség kifejezője lett. A keresztény hagyományban is megjelenik a sárga szín többértékűsége: lehet a szentség, a felfedett igazság kifejezője, ugyanakkor a sötét sárga az eretnekség, az árulás színe.

Gyógyhatás

A sárga szín erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat. Szellemi tevékenység végzésekor a sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani. A sárga felvidítja a melankolikusokat, ösztönzi a méregtelenítő rendszert, normalizálja az alacsony vérnyomást és a rezignáltság időszakait tevékenyebbé változtatja.

Keverés

Fizikai munkára (gyúrás, fitness, helybenfutás) a piros és a narancssárga ajánlott, de semmiképpen sem a kék vagy a lila, mert az inkább izomlazulást idéz elő. Élénkítő, frissítő hatása miatt élénk színekkel mutat jól, a pasztell árnyalatok nem illenek hozzá. Komplementere az ibolya, kellemes hatású kékkel és zölddel is.

Világos, csupasz egy igazi figyelemfelkeltő, épp ezért festik a taxikat sárgára. Ha túl sokat használják, a sárga már zavaró is lehet; például a kisbabák többet sírnak egy sárga szobában. A sárga a legfeltűnőbb egy fekete háttér előtt, ezért is használják figyelmeztetéseknél ezt a színkombinációt.

Tags
Image